Public Service och illusionen om den Blåvita Sanningen

Ja, visst är det så. Gör bara jämförelsen med dagspressen. Tänk om vi i Sverige inte hade SvD, DN, AB, Expressen, GP, SDS etc., utan bara en tidning – Sveriges Tidning – och dessutom med Peter Wolodarski som chefredaktör. Det skulle inte innebära några problem om man avskaffade eller avyttrade SVT/SR, förutsatt att man lagstiftningsvägen tillsåg att staten vid krig eller krigsfara har erforderlig tillgång till all etermedia och att Statschefen (Monarken) får etertillgång vid önskemål härom. Om etermedia får en varierad och allsidig sammansättning, kommer inte dagspressen heller längre kunna upprätthålla den nuvarande åsiktskorridoren.

MED-bloggen

DEBATT. Tanken om Public Service har ett hårt grepp om den svenska folksjälen. Önskan att det ska finnas en nyhets- och kulturtjänst som ger alla rak och saklig information om vad som är viktigt, och som dessutom ger alla denna information, så att vi alla, tillsammans, får samma objektivt sanna bild av verkligheten.

Från min egen sida av det politiska spektrat finns invändningen att dagens Public Service har en politiskt snedvriden journalistkår. Enligt Kent Asps studie från 2013 ligger för SR och SVT strax över 50 procent av journalisterna närmast Miljöpartiet, ca 15 procent Vänsterpartiet, och ca 15 procent närmast Socialdemokraterna. Lite över 80 procent ligger alltså till vänster om vad som i Sverige anses vara den politiska mitten.

Många hävdar att denna bild inte är sann och att, även om den vore det, så är journalisterna välutbildade yrkesmän och -kvinnor som inte låter sina personliga sympatier påverka deras rapportering…

Visa originalinlägg 930 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s