Varför fäster vissa idéer?

”… Carl Larssons målning Midvinterblot som handlar om att kungen ska mördas för att han förargat Gud som därför straffat landet med många års missväxt.”

Den innersta innebörden och uttydningen av Midvinterblot vet bara Carl Larsson själv, men det finns flera olika tolkningar varav ovanstående är en av dem. Att kungen förargat Gud eller något annat och därför bör dödas är en vanligt förekommande företeelse i historien, allt från Julius Caesar till Karl I av England.

Min tolkning har inget med detta att göra. Jag tror att landet och/eller folket har misshagat gudarna och att man därför vill ge gudarna det yttersta försoningsoffret – sin kung. Kungen är frivillig och med på detta offer (han är inte fjättrad på målningen) för sitt folks skull. Det handlar således inte om mord utan om försoning och uppoffring.

Om det hade handlat om den första tolkningen tror jag inte att målningen hade blivit särskilt kontroversiell, men etablissemanget har alltid nedvärderat och avskytt målningen, och därför tror jag mera på den senare tolkningen. Etablissemanget hatar nämligen uppoffring, idealism, hängivenhet, trohet, altruism och ståndaktighet, eftersom dessa inte går att köpa.

Att målningen såldes 1987 och försvann utomlands var en moralisk bottennotering för den svenska staten. Tursamt nog köptes den tillbaka 1997 och pryder nu den plats den var avsedd för. Den är en omistlig del av Sveriges kulturarv och oavsett tolkningar är den en outsinlig inspiration för många människor. Varje generation i vår nation bör skänka Carl Larsson en tacksam tanke.

DET GODA SAMHÄLLET

Patrik Engellau

På en lunch med en bekant som råkar vara polis så talade vi om sociala idéer och vad som fick dem att fastna i tillvaron. När den blivande polisen gick i skolan hade han blivit matematikundervisad med hjälp av mängdlära. Den hade inte hjälpt honom att förstå någonting och han hade aldrig haft någon nytta av den. Han trodde att mängdlärepedagogiken sedermera hade utrangerats, vilket herr Google bekräftade vid en snabb förfrågan.

När min bekante sedan kom till polisen råkade han ut för ett organisationsförsök som gick ut på att införa ”lean production” efter Toyotas modell. Men det visade sig att brottsligheten inte kan bekämpas med samma metoder som man bygger bilar och projektet lades ned.

Man kunde tro att det är självklart att idéer som inte fungerar så småningom utmönstras. Men det är inte självklart. Den stora, klarast lysande stjärnan bland alla våra överlevande misslyckanden är PK-ismen…

Visa originalinlägg 702 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s