Talmansvalet

Med litet av oturens förbannelse kan ödet styra det så att det röd-gröna blocket (V+S+Mp) får V 10,0 % – S 19,0 % – Mp 4,3 % = 33,3 %, och att det blå-gröna blocket (M+L+C) får M 19,0% – L 8,0 % – C 6,3 % = 33,3 % samt att det blå-gula ”blocket” (Sd) får 33,3 %.

Om inte Sd ska få talmansposten måste de röda och de blå då enas före man kommer till omröstningen om talman. Tre partier på ena sidan och tre partier på andra sidan, och båda sidorna har samma röstetal. Vem får då bli talman? Blir det en moderat eller blir det en socialdemokrat? Det finns ju bara dessa två alternativ. Om M och S dessutom har lika röstetal blir det bara ännu knivigare.

Om de borgerliga, som naturligtvis tänker bilda regering med passivt stöd av Sd (om Sd nu går med på det), skulle det vara snyggt av borgarna att erbjuda en gemensam lansering av en socialdemokratisk talman (vilket skedde 1976). Men man skulle då som absolut oavvisligt krav begära att S föreslår att Urban Ahlin fortsätter som talman. Han har visat sig oväldig och mycket kunnig i sin roll som talman och han upp fyller mer än väl kravet att inte vara en partigängare. Han är en värdig efterföljare till den store talmannen Henry Allard, som var verksam under åren 1969-1979.

Förutom att det skulle vara snyggt skulle det också vara smart (för en gångs skull) av borgarna. Ingen vet ju vem som kommer att vinna inbördeskriget inom S efter valet, om det blir de mörka krafterna (låt oss kalla dem Wallströmare) eller de ljusa krafterna (låt oss kalla dem Hultqvistare). Hursomhelst kommer ju den nye S-ledaren att bli oppositionsledare, och om de mörka krafterna inom S då har vunnit, är det en välsignelse för Sveriges Riksdag om dessa inte har något att hämta hos talmannen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s