Blåslampor

Nja, det är nog för tidigt att måla någon på väggen när det gäller Sverigedemokraternas ideologiska problem. Om vi börjar med de väljare som kommer att rösta på partiet i årets val, kan vi utgå från att det finns en mycket stor ideologisk spännvidd bland dessa. Allt från klassiska gråsossar till libertarianer på högerkanten, men den stora huvuddelen av dessa väljare står säkerligen mycket långt från dagens tongivande socialdemokrati. Går vi sedan över till partiets c:a 27 000 medlemmar, består troligen även där den största delen av personer med mycket långt till dagens tongivande socialdemokrati. När vi sedan kommer till partiets ledande skikt, finns det nog mera fog för farhågor. Det finns personliga, ideologiska och taktiska motiv bakom de ståndpunkter som kommer fram i t.ex. citaten från Mattias Karlsson. Men härvidlag är bilden inte alls entydig i partiets toppskikt (sedan kan man alltid diskutera vilka som ska räknas dit), men det är inte befogat att varna för risk att Sverigedemokraterna skulle hemfalla åt någon form av sosseri av dagens PK-modell.

Att det finns en nationell konservativ höger och en nationell socialistisk höger är ingenting som uppstått i nuet, utan har betydligt äldre rötter än så och fanns under hela förra seklet och då naturligtvis inte bara i Sverige, även om denna ideologiska motsättning kom i skymundan för det dominerande materialistiska och ekonomiska käbblet som pågår än idag. Det som både Moderaterna och Sverigedemokraterna behöver, är en pådrivande blåslampa från höger som flåsar dem i nacken, för det är dessa två partier som kommer att vara det makt- och stats-bärande blocket efter valet (med drygt 50 % av rösterna) gentemot den socialistisk-kommunistiska (S+V, med runt 20 % av rösterna) oppositionens block. Övriga kvarvarande partier kommer vara helt marginaliserade för mycket lång tid.

Det mest intressanta framöver är om Medborgerlig Samling (MED) kan bli M:s blåslampa från höger, och om Alternativ för Sverige (AfS) också kan komma att bli Sverigedemokraternas blåslampa från höger, även om dessa små idag har ett David & Goliat-förhållande till de etablerade partierna. Om det förstnämnda slår in, då är det nog säkerställt att Moderaterna inte kommer att anfäktas av varken socialism eller politisk korrekthet under överskådlig framtid. MED är nämligen något så ovanligt som ett riktigt konservativt högerparti (och inte bara en reklambyrå för Svenskt Näringsliv). Slår även det sistnämnda in, kan man vara övertygad om att Sverigedemokraternas ledning inte kommer ge sig in i några sossebetonade äventyr framledes. Sd är nämligen en försiktig humla, medan AfS är en oförvägen bålgeting, som såvitt känt och bedömbart är gediget nationell konservativ höger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s