Var finns försvaret av den nya svenska modellen?

”Vi ska inte lägga upp rumpan bar”, som Gunnar Sträng sade till en socialdemokratisk partikongress på 1970-talet när den ville socialisera bankerna.

Ja, det är sant att han uttryckte sig så vid just det tillfället, men vid ett annat mindre uppmärksammat tillfälle föll hans ord så här; ”Steg för steg ska vi socialisera det här landet, men vi behöver inte basunera ut det på gator och torg.”

På grund av sin konstruktion har det socialdemokratiska partiet alltid varit i behov av starka ledare. Branting, Hansson, Erlander, Palme och Persson blev det – därefter ingen. SAP har aldrig någonsin tidigare varit så svagt, bräckligt och ledarlöst som idag, inte ens 1917 när det sprack.

Men när partiet skulle kunna ha fått nådastöten, klarar man sig istället vidare för att borgerligheten har drabbats av en kollektiv intellektuell härdsmälta. Alliansen har spelat bort sig själv och alla sina möjligheter att utgöra ett seriöst alternativ till socialisterna/kommunisterna, vilka inte uppnått sin nuvarande position på egna meriter utan på grund av en handlingsförlamad och fullständigt oduglig borgerlighet.

Folkets hopp står nu till Sd, AfS och MED, men dessa kan knappast uppnå erforderligt antal mandat för att kunna ta makten. Möjligen kan det uppnås i valet 2022, men då har skadorna på landet nått oanade proportioner.

Arma fosterland!

DET GODA SAMHÄLLET

Hans Bergström

Val har många funktioner och konsekvenser. Till de minst betydelsefulla hör förverkligandet av de program och proklamationer som partier saluför i parti och minut, mest i syfte att nå ut via medierna. Partiledningar vill uppfylla vallöften, men verkligheten efter ett val blir regelmässigt helt annorlunda än vad som antogs före val. Konkreta förhandsplaner behöver ofta förskjutas eller förverkas. Viktigast för bilden av en regering fyra år senare är för det mesta sådant som få hade en aaaaning om när den kom till. Vem förstod i augusti 2014 hur dramatiskt flyktingvågen 2015 skulle komma att påverka allt: bostadssituationen, skolan, vården, utgifterna, polisen, gängbildningen?

Tre funktioner av val som är viktigare än valprogram är:

-Att utkräva ansvar för skötseln av landet.
-Att ge en idériktning för vadhelst som kan dyka upp av problem framöver.
-Att sätta gränser för vad troende aktivister i partierna kan tänkas hitta på.

På det här…

Visa originalinlägg 2 117 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s