Det kollektiva vansinnet

”… epidemiskt uppträdande hysteriskt extatisk rörelse av kvasireligiös karaktär…”

Bättre än så går det knappast att beskriva vår egen tids värsta politiska och intellektuella gissel och dess kolportörer; den politiska korrekthetens trosvissa ceremonimästare, genusflummets rabiata förkunnare och klimatalarmisternas hallucinatoriska och hysteriska profeter.

Det är dessa avarternas huvudfåror – vilka tillsammans med en underflora av mindre specialinriktade extremfraktioner; allt från identitetspolitiska virrpannor, intersektionalistiska vurmare, fanatiska Social Justice Warriors till fullgångna domedagssekter – som utgör den västerländska kulturens dödgrävare och fungerar som globalisternas nyttiga idioter.

När man ser den motbjudande bilden av galenskap och kaos torna upp sig över Sverige och Europa, kan slutsatsen bara bli en:

MOTSTÅNDET ÄR VÅR SKYLDIGHET!

Invandring och mörkläggning

Joyce Carol Oates tillhör mina favoritförfattare men det var länge sedan jag läste något av henne. På en loppmarknad hittar jag en av hennes senare romaner: Dykvinnan (2012). Jag köper den och börjar läsa på kvällen. På s. 29 skriver hon: ”Hade inte redan Nietzsche sagt det – Galenskap är sällsynt hos individerna men mycket vanligt hos nationerna”. Jag skulle vilja veta var Nietzsche skrev det. Tyvärr finns det ingen referens. Inte så konstigt, det är ju en roman.

Eftersom jag sedan flera år tillbaka, utan att finna ett helt tillfredsställande svar, prövat ett antal olika förklaringar till den galenskap som drabbat Västeuropa och är särskilt tydlig i Sverige, fastnar Nietzsches konstaterande, med det tillägget att det inte bara gäller för nationer utan generellt för kollektiv, alltifrån små sekter till civilisationer, som den västerländska. Det går att ge hur många exempel som helst på galna kollektiv. Tag Korpelarörelsen, som har…

Visa originalinlägg 1 488 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s