När de sista tanterna och farbröderna är borta.

Av de personer som engagerat och yttrat sig offentligt i samhällspolitiska frågor under de senaste tio åren, och som föddes under motsvarande decennium på nittonhundratalet, har de allra flesta varit kloka och vettiga i sina åsikter.

Om tio år kommer nog även motsvarande personer (födda under 1920-talet) bli omtalade på samma sätt. Samma sak kommer nog att gälla även motsvarande personer (födda under 1930-talet), efter det att ytterligare tio år förflutit, även om antalet personer med kloka och vettiga åsikter har minskat en del.

Ytterligare ett decennium senare, då motsvarande personer är födda under 1940-talet, kommer det nog bara att finnas några få offentliga röster med motsvarande kloka och vettiga åsikter, om ens någon.

Allt detta givet att det inte under nämnda tidsrymd i landet inträffar något genuint, grundligt och radikalt inom politiken, skolväsendet, universiteten, statsförvaltningen, näringslivet, samhällsekonomin och i hela civilsamhället i avseende på uppfostran av uppväxande släkten, självdisciplin, medborgaranda och etnisk medvetenhet.

Vid förväntad samhällskollaps, som inträffar före år 2029 respektive år 2039, kommer de då aktuella veterangenerationerna att betyda mycket för möjligheten att lösa uppkomna svåra problem, genom sin erfarenhet, sin överblick och sin traditionellt förvärvade kunskap. År 2049 och därefter kommer den tillgången inte finnas. Sverige måste då förlita sig på råd och hjälp till självhjälp utifrån, främst från Tyskland och Storbritannien.

DET GODA SAMHÄLLET

Bitte AssarmoNyligen fick jag ett sorgligt besked. En äldre dam, som bott i mitt kvarter sedan husen var nybyggda i början av 1950-talet, har gått bort. Jag hade det på känn, för vi brukar ses någon gång i månaden och nu var det längre än så sen hon hörde av sig – eller sen hon svarade i telefon. Och egentligen var det kanske inte så oväntat. Margit var trots allt 89 år, och även om hon var pigg och fräsch som få så tog väl åldern ut sin rätt till sist. Hon dog hemma, i sin favoritfåtölj, och hann aldrig ens känna sig sjuk innan hon somnade in, och kanske är det någon tröst för hennes barn och barnbarn trots allt.

Visa originalinlägg 554 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s