Det här vet vi inte hur vi ska klara.

Tja, visst är väl småborgarnas eller gråsossarnas uppfostringsmodell att föredraga framför den form av postmodernistisk ickeuppfostran som härskat i Sverige de senaste 50 åren. Klart bäst, om man vill skapa ett gediget, tåligt, starkt och långsiktigt hållbart samhälle, tror jag tveklöst är Spartas homogena samhällsanda och genomtänkta uppfostringsideal.

Ansvaret för förfallet i Sverige är ganska klart avgränsat till personer med inflytande som föddes under senare delen av 1920-talet (ex, Olof Palme f. 1927), hela 1930- och 1940-talet och första halvan av 1950-talet. De få som finns kvar bland oss – födda under senare delen av 1910-talet och första halvan av 1920-talet – har ingen del i förfallet. De tog sitt ansvar. Det var alltså generation 1925-55 som skapade förfallet, och sedan blev det generation 1955-85 som förvaltade och utvecklade förfallet till fulländning. Generation 1985-2015 (”snöflingor” och andra sorters ”millenials”) har ingen del i någonting. De vet inte om någonting annat än ett planlöst, strukturlöst och uppfostringslöst samhälle, eller vad som föregick detta. De har ingen som helst aning om 1925–55-generationens fundamentala skuld eller 1955–85-generationens stora svek, men en dag kommer de att inse att det samhälle de är satta att förvalta och vidareföra inte bara är dysfunktionellt konstruerat från grunden, utan också i förlängningen dödsdömt. Frågan är bara vad de ska göra åt det runt mitten av 2050-talet?

DET GODA SAMHÄLLET

Patrik Engellau

Under det senaste halvseklet – säger jag som obevisbar och troligen även icke falsifierbar hypotes – har ett nytt slags social varelse tagit över i de mest avancerade länderna, nämligen Individen. Individen är ett väsen som har sig själv och sin egen utveckling som uttalat främsta syfte. När jag googlar på ”utveckla sig själv” får jag nästan inga träffar före år 1975. (Det kan i någon bero på att Google själv startade år 1998. Men jag tror att Google har historikeralgoritmer som snokar i det förflutna. Jag drar försöksvis slutsatsen att Individen är en relativt ny företeelse).

Visa originalinlägg 764 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s