Staten och civilsamhället vid Ragnarök.

Ja, att välfärdsstatens fundament är kraftigt undergrävt är uppenbart. När processen är tillräckligt långt gången, kanske också förstärkt av yttre skeenden som t.ex. djup långvarig lågkonjunktur eller internationell finanskris, inträffar den oundvikliga kollapsen. En storskalig sådan inträffade 1991 när Sovjetunionen kollapsade. Tsarryssland gjorde det också 74 år tidigare. Sverige har inte haft någon kollaps sedan rysshärjningarna 1719. Då var det en mycket liten stat som kollapsade, men civilsamhället var mycket starkt och oberoende.

Sverige har idag en ofantligt stor stat, vilket inte är bra vid en kollaps, men värst av allt är att det svenska civilsamhället är så litet, svagt och mestadels starkt beroende av staten. Det betyder att praktiskt taget vad som helst kan hända vid en kollaps. Det kan bli avsevärt mycket värre än 1719.

DET GODA SAMHÄLLET

Anders Leion

Under många år arbetade jag med vad vi på Sifo kallade arbetsplatsundersökningar. Företagens eller myndighetens fysiska och psykiska miljö kartlades med särskild inriktning på förhållandet mellan anställda och chefer.

Ofta mottogs resultatet med bestörtning. Det hände att chefer som fått dåliga omdömen av sina anställda ringde och krävde rättning. Andra chefer försökte ibland få särskilt små grupper särredovisade, för att kunna ringa in de rebelliska. De fick aldrig sin vilja igenom.

Visa originalinlägg 579 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s