Moderata Samlingspartiets framtid.

Det finns ett gäng småborgerligt pryda, ängsliga, politiskt korrekt känsliga, fisförnäma och strykrädda knapptryckare bland moderaterna i och utanför riksdagen. De blir skelögda av skräck om någon ens antyder att de har hamnat utanför konsensusfållan. Så blir man om ens liv och tillvaro är helt och hållet uppbyggt och totalt beroende av uppdraget i ett politiskt parti.

Så länge dessa ler, trycker på rätt knapp och håller käften är allting frid och fröjd. Om de däremot börjar gny och gnälla för att de blir attackerade av fienden (läs V, S, Mp, C och vänstermedia) för att andra moderater är stridbara och ståndaktiga, då blir dessa syltryggade vindflöjlar ett problem för Moderaterna. Läget i Sverige är skarpt nu, och det finns inte utrymme för gny, gnäll, split, svammel, rädsla, oro eller panik internt i partiet.

Om Ulf Kristersson lånar sitt öra åt dessa näriga småborgerliga krämaresjälar, när de beklagar sig över Hanif Balis heroiska kamp mot socialister, miljömuppar, vänstertroll och centeristiska migrationsfanatiker i riksdagskammaren eller på sociala medier, då kommer han spela ett mycket högt spel med både partiets och sin egen framtid.

I artikeln spekulerar journalisten Tomas Nordenskiöld kring olika scenarion för Hanif Balis framtid i partiet, efter att först ha konstaterat att Bali vid en tidigare kontrovers tvingades lämna den moderata partistyrelsen, men nu åtnjuter ett högt beskydd i hägnet av falangen som leds av Niklas Wykman. Nordenskiöld skriver också mycket riktigt följande: ”Att utesluta riksdagsledamöter är inget man gör lättvindigt, och det är förenat med risken att de behåller sin plats i riksdagen och blir politiska vildar.” I Balis fall är detta långt ifrån den enda risken partiet löper. Gör man det ödesdigra misstaget, kan det mycket väl sluta så, att Bali blir politisk vilde fram till valet 2022. Vad som därefter händer kan bli avsevärt mycket värre för partiet.

Moderaterna har förlorat många väljare – troligen några till C och L, men det kan man strunta i, dessa är det bättre att undvara – men många har gått till Sd, Kd och en del till sossarna. Ju mer Sverige pressas av stigande migrationstryck, social oro och utslagning, fallande kronkurs och annalkande lågkonjunktur, är det otvetydigt att väljarkåren kommer att radikaliseras, i takt med att medborgare förlorar både försörjning och boende. Att mot den bakgrunden innan valet 2022 ha begått någon form av politiskt eller yttrandefrihetsmässigt övergrepp mot Hanif Bali, kan betyda en katastrof i valet för moderaterna. Ponera att Bali inför valet redan är politisk vilde, och därför inte återkommer på moderaternas listor och valsedlar. Om han istället står som andranamn efter partiledaren på t.ex. Medborgerlig Samlings valsedel, kan det visa sig att MED utan visare tar sig över spärren till riksdagen. Något stort antal medlemmar i M kanske inte röstar på Bali, men det är inte omöjligt att så många som en tredjedel av vanliga tidigare M-väljare gör det. Det betyder att M tappar drygt sex procent av rösterna.

I mitt scenario har jag använt MED som exempel för att jag bedömer detta vara det mest sannolika i sammanhanget. Blir scenariot verklighet är det inte omöjligt att detta parti även får röster från tidigare Sd-, Kd- och S-väljare, förutsatt att Hanif Bali står som andranamn på deras rikslista. Åtminstone är det i S-fallet inte bara möjligt, utan också troligt, när det gäller den äldsta och hårdaste betongsossekärnan, som under senare tid blivit synnerligen bryskt och styvmoderligt behandlad av det partiet.

Vad ett sådant val övergripande skulle betyda för den svenska politiska scenen blir litet svårt att överblicka, men att det skulle betyda en katastrof för Moderata Samlingspartiet är ställt bortom allt rimligt tvivel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s