Leve den traditionella svenska arkitekturens återkomst!

Modernismen och postmodernismen är uttorkade, förtvinade, förstenade och döda grenar på det mänskliga skapandets träd. Själlöst, fult, enahanda, disharmoniskt och banalt dess eftermäle. Dess torftighet har skapat de svenska ghettomiljöerna, och har befordrat och blivit klangbotten för nedskräpning, klotter, vandalism, förslitning, förfulning, förfall och apati. Dessa destruktiva miljöer är ett utfall av det socialistiska, enkelspåriga, byråkratiska, fantasilösa, planstyrda, kollektivistiska och rigida tänkandet, som parats med PK-ismens slöhet, slapphet, likgiltighet, ytlighet och totala brist på sinne för historia, tradition och smak.

Det är med glädje och tacksamhet man kan notera att detta 100 år långa eländiga tillstånd tycks ha nått vägs ände, och att en sund syn på traditionell arkitektur åter börjar göra sig gällande. Nu gäller det att få kapitalet, bankerna och byggherrarna med på tåget. För det krävs det gedigen PR- och marknadsföring av budskapet att folket längtar och efterfrågar nybyggnation av klassisk arkitektur för sitt boende. Samtidigt bör man också lära företagen att det är bra för deras image att haka på den ny sunda trenden för byggande. Slutligen och svårast blir att skaka om svensk arkitektutbildning i grunden. Den är en av statens mest undermåliga och fördärvelsebringande verksamheter och starkt bidragande till det svenska tillståndet.

DET GODA SAMHÄLLET

Michael Diamant

Michael Diamant skriver att en svensk renässans bör inbegripa en renässans för en vacker svensk arkitektur. Om vi överger modernism och postmodernism och bygger vackra miljöer i svensk tradition kommer båda nya och gamla svenskar lättare identifiera sig med svensk kultur. Asociala beteenden motverkas också om människor slipper bo i själlösa miljöer. Vägen framåt går via en renässans för det som varit.

Att svensk samtid och framtid har många utmaningar är bekant för de flesta. Den enskilt viktigaste frågan är hur ett Sverige bestående av allt mer disparata etniska grupper ska kunna hålla ihop på ett sätt som bidrar till en positiv samhällsutveckling. På sikt består rimligtvis den enda lösningen på problemet i en ökad identifikation med Sverige och svensk kultur.

Visa originalinlägg 869 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s