Sveriges matkultur är något vi ska vara stolta över och värna, vårda och vidareföra.

Ett alldeles underbart och minnesväckande inlägg av Bitte Assarmo. Vi ska värna, vårda och vidareföra vårt fantastiska kostkulturarv, och det ska vi göra utan att snegla på eller beakta den vurm för allt mischmasch av kulturfrämmande kök från väldens alla hörn som vräks över oss av MSM, multikulti-freaks, vänstervirrhjärnor och PK-hipsters.

När det gäller just köttbullar och kåldolmar får vi aldrig veta var i forntidshistoriens dimmor de ursprungligen uppfanns, och vi kan också konstatera att dessa inte kom till Sverige på 1700-talet genom invandring. Kunskapen om dem kom till Sverige genom Karl XII:s fälthov då det återvände hem från Turkiet.

DET GODA SAMHÄLLET

Bitte Assarmo Bitte Assarmo

Bitte Assarmo berättar att de mest lästa recepten på hennes matblogg ”Matmamman” är de gamla fina från förr: kalops, rotmos med fläsklägg, gammaldags köttsoppa. Maten är en del av vårt kulturarv. Dofter och smaker väcker minnen från barndom och knyter band mellan generationer. Oavsett var köttbullarna kommer ifrån från början blir de svenska och smakar hemma när de serveras med potatis eller potatismos, gräddsås och lingon.

För drygt tio år sedan startade jag en anspråkslös liten matblogg med det totalt omoderna namnet ”Matmamman”, med stort fokus på svensk husmanskost och klassiska svenska bakverk. Jag gjorde det enbart för min egen skull – för att jag älskar att laga mat och baka och för att det var ett väldigt roligt sätt att återuppliva mammas och mormors gamla recept. Med tiden insåg jag dock att det faktiskt fanns intresse även för en liten oansenlig och okänd husmansbloggare i djungeln av…

Visa originalinlägg 1 054 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s