Religion kommer finnas så länge människan finns.

”… så har alla samhällen en religion …”

Så är det och så har det varit sedan vi kom ned från träden. Det beror på att det finns så mycket som människan inte har kunnat förklara (även om Big Bang-teorin skulle vara sann förklarar den inte något av de större sammanhangen), och religionen fyller därvidlag en funktion men kan inte heller den besvara de eviga frågorna. Den människa som har stått längst ut på kunskapens och tidens yttersta udde, Albert Einstein, uttryckte detta med orden ”Gud spelar inte tärning”.

När det gäller korstågen kan man säga att dessa hade sina fläckar precis som solen har, men det som de skapades för – hotet från den politiska religionen islam – är lika aktuellt idag som för tusen år sedan.

DET GODA SAMHÄLLET

Patrik Engellau

Motsvarande har sagts om demokratin, alltså att den skulle vara det sämsta av alla styrelseskick med undantag för alla de andra. Bara så att du känner igen dig i tankegångarna.

Denna utsaga om demokratin har sin grund i observationen att alla samhällen de facto har något slags styrelseskick. Även värsta anarki eller mafiastyre utan ordning och grundlag representerar en sorts styrelseskick. Om det kom marsmänniskor och förslavade jordborna skulle det också vara ett styrelseskick.

Visa originalinlägg 920 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s