Ett helt nytt svenskt politiskt landskap, eller?

Spännande tider vi lever i. Ja, minst sagt – och farliga. Fysiskt farliga och politiskt farliga. Antagandet att S kommer förlora Lo är nog tämligen säkert. Fortsätter S-ledningen att växa ihop med Annie Lööfs lilla bondehär av Stureplans-hipsters, med understöd av Sabunis hemlösa halv-socialistiska och svårt kluvna Liberaler, samtidigt som det klimatsekteristiska Miljöpartiet fortsätter sin kräftgång ned mot riksdagsspärren, då börjar det nog brinna i gavlarna för den gamla maktkolossen på lerfötter. Sedan fattas det bara att Daniel Suhonen och hans Reformisterna, med sin yviga retorik, klingande spel och fladdrande illröda fanor, hetsar upp missnöjda radikala PK-sossar och missnöjda rabiata PK-miljöpartister till extas, men att detta katastrofalt nog resulterar i att Vänsterpartiet växer istället.

Även förutsägelsen om S:s nederlag i valet är högst sannolikt och frågan är väl snarast bara hur stort? Strax under 20 procent kommer nog att accepteras utan större åthävor, men ett resultat under 15 procent kommer att utlösa en helt okontrollerad panik. Att då utesluta att S skulle sälja sig billigt till Sd går inte även om det idag verkar sagobetonat. Om Sd däremot skulle – om ens bara överväga – den uppvaktningen, skulle nog på lite sikt AfS bli Sveriges tredje största parti efter Sverigedemokraterna och Moderaterna. Efter ett sådant storskaligt tumult i svensk politik och efter att såväl Miljöpartiet som Liberalerna utgått ur riksdagen, är det inte alls otänkbart att MED skulle ta plats i vårt parlament.

Slutligen har det också seglat upp et nytt orosmoln på Sveriges politiska himmel, och detta ter sig nog mest skrämmande för det socialdemokratiska partiet, men det är ännu för tidigt för att kunna uppskatta dess presumtiva inverkan. Det molnet heter Nyans.

 

Sverigekarta

DET GODA SAMHÄLLET

Anders Leion

Ständigt får vi exempel på det våld som obevekligt följer vid maktväxlingar i stater med icke-fungerande demokratier. Det är ett slags illustration av icke-regelstyrda uppgörelser, och följer den logik som numera utmärker uppgörelser mellan kriminella på gatunivå. Finns inga gemensamt accepterade regler, fruktar båda kontrahenterna att motståndaren inte skall ge sig, förrän han har satt den andre i definitivt icke-stridbart skick, dvs dödat honom.

Visa originalinlägg 399 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s