Den svenska erfarenheten idag är att vi behöver en ny författning.

”… grundlag är folket instruktion till sina beslutande ombud …”

Ja, i den bästa av idealstater skulle det vara så. Men så är det absolut inte i Sverige, snarast tvärtom. Gällande regeringsform (RF:1974), som efter en mycket långt utdragen utrednings- och beredningstid slutligt klubbades den 6 juni 1974 och trädde ikraft den 1 januari 1975, har aldrig förelagts det folk vars makt och representation den påstås reglera. Ingen kan någonsin hävda att denna primära grundlag har någon äkta folkligt förankrad legitimitet. Förutom att den till sitt innehåll är vag, svag, otillräcklig och helt saknar balanssystem är den också till form och stil obrukbart intellektuellt formulerad samt avfattad på ett för en författning oacceptabelt banalt språk, och det är därför som den totalt måste förkastas och välmotiverat avskaffas helt. Detta för att ersättas av en reviderad och i tillämpliga delar tillagd version av dess föregångare RF:1809.

 

DET GODA SAMHÄLLET

Patrik Engellau

Den viktigaste regeln i Sveriges främsta grundlag, regeringsformen, står längst fram i första kapitlets första paragraf. Den lyder:

All offentlig makt i Sverige utgår från folket.

Sedan förklaras lite mer detalj hur makten som utgår från folket ska bli lag och praxis:

Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse.

Visa originalinlägg 688 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s