Angående den nya svenska koalitionsregeringen efter nästa val.

Sossar och liknande försöker alltid ta så mycket man kan, därför funderar Anders Lindberg i den riktningen, men dessutom är han heller ingen strateg att tala om.

Det är inte alls säkert att Sd kommer roffa åt sig, utan tänka strategiskt och se till att få en så nöjd och välfungerande koalitionsregering som möjligt.

Om de redovisade siffrorna (Sd 25,4 – M/Kd 23,4) står sig efter ett val bör Sd i första hand propsa på statsministerposten, justitieministerposten och inrikesministerposten (med eget departement i motsats till nu). Det är här det största arbetet måste göras och de största resurserna läggas.

Utrikesministern anses ju numera i Sverige vara nr. 2 i rang i regeringen. Den posten kan ju Ulf Kristersson få. Sverige bör iaktta en passiv attityd inom utrikespolitiken efter alla år av aktivism och gapig politik. Då kommer ju Ulf Kristersson väl till pass. Det finns en del att göra internt på UD, t.ex. gallra bland personalen och lägga ned Sida. Biståndsminister ska den nya regeringen inte ha.

Det skadar heller inte att utnyttja möjligheten i grundlagen att ta in partilösa ledamöter i regeringen. I fallet med Försvarsdepartementet skulle det vara till stort gagn om statsministern skulle kalla generalen Anders Brännström till posten som försvarsminister. Ett bra exempel på denna sorts lösning var Sven Romanus som justitieminister under Thorbjörn Fälldin.

Alla mjuka departement är det ju lämpligast att Kd tar hand om.

Det finns en viktig fråga till som inte berör regeringen. Om Sd inte bara blir det största partiet i den nya regeringskoalitionen utan också största parti i Riksdagen, är det ingen tvekan om att Sd ska besätta talmansposten. Detta är en princip som Socialdemokraterna har hävdat i hundra år så det torde inte bli något större problem. Däremot är det viktigt att Sd nominerar förre vice talmannen Björn Söder till posten. Han är idag tillsamman med sittande talman den mest kompetente personen i aktiv tjänst som Riksdagen förfogar över.

 

https://www.friatider.se/sd-st-rre-n-b-de-m-och-kd-tillsammans?fbclid=IwAR1swxngl8SsWnkdy5JSdX68smtqkdwuKDI0FOfK-s2EshW4Yqd5fzxiaN4

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s