Hotet mot vår demokrati och värnet av den.

Om det är så lätt att avskaffa demokratin i Sverige som det görs gällande i artikeln, då spelar det väl ingen roll vem som gör det. Problemet är väl det lagtekniska förfaringssättet som är det väsentliga. I artikeln hänvisas det till risken med att ”populistiska” partier kan använda bristerna i vårt system, men det kan väl vilket parti som helst göra då, eller hur?

Ett bra exempel är det försök som relativt nyligen gjordes av Morgan Johansson och regeringen att göra stora inskränkningar i såväl TF som YGL. Genom opinionsbildning och motstånd i riksdagen gick det om intet. Morgan Johansson har dock inte gett upp projektet utan bara lagt det på is.

Vad skulle det vara som skulle göra att hotet mot författningen inte skulle kunna komma från de gamla etablerade monopolpartierna? Vem har sagt att det politiskt korrekta blocket i riksdagen inte kan ha viljan att göra ingrepp i grundlagarna? Deras värld och ställning de senaste hundra åren håller på att förändras radikalt, eftersom de inte har förmågan att tackla problemen av idag. Med deras försvagade ställning ökar också risken för att man skär kurvorna runt författningen, men det är inte bara rena författningsfrågor som kommit i fokus med ökad risk för manipulation. Vid valet förra året förekom spekulationer om eventuellt valfusk mot bakgrund av att Valmyndighetens centraldator gick ned under valnatten.

Oavsett hur det förhåller sig i sakfrågan är det berättigat att hysa farhågor om våra systems säkerhet. Vårt statsskick bygger inte på maktdelningsläran och det gör systemet i Sverige extra känsligt och sårbart.

Det är inte bara svagheterna som påpekas i artikeln som måste tagas hänsyn till. Stora systemfel vid sidan av bristande grundlagsskydd är t.ex. enkammarriksdagens skadliga koncentrationen av makt, avsaknaden av balans mellan den lagstiftande, den exekutiva och den dömande makten, där den sistnämnda har alltför svag ställning i förhållande till de övriga. Ytterligare en brist hos oss är avsaknaden av statschefens delaktighet i statslivet och de alternativa värden som denne kan tillföra statens helhet.

Sverige har ett enormt arbete framför sig för att avskaffa alla små och stora brister i såväl författning, balanssystem och maktutövning samt kontrollstationer. Vårt land behöver en ny regeringsform, ett parlament med tvåkammarsystem, stärkt rättsväsende, inrättande av en författningsdomstol och återinförande av riksrättsinstrumentet.

Detta i första hand inte för att skydda oss för helt nya hot, utan för att skydda oss från ökande faror från gamla hot. Det är inte i första hand exempelvis populismen som bör uppmärksammas, utan politisk korrekthet, nihilism, besserwissermentalitet, politisering, polarisering, aktivism och relativ syn på vårt demokratiska system och dess funktion.

 

”Det är enkelt att avskaffa demokratin i Sverige”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s