Ingen vet om någon överhuvud taget kan efterträda Jimmie Åkesson.

 

Pontus Mattson, SVT: ”Jimmie Åkesson kommer inte kunna sitta på sin post för evigt. Om du får frågan att ta över som partiledare, vad säger du då?”

 

Men milda makter, nu får väl Pontus Mattson kamma sig ordentligt. Vilken enfaldig och irrelevant fråga.

År 2028, mitt i nästnästa mandatperiod kommer Jimmie Åkesson att slå Tage Erlanders svenska partiledarrekord (23 år).

Det kanske inte Pontus Mattson, MSM eller en vanlig väljare bryr sig så mycket om. Men man ska ha klart för sig att det nog är säkrast för det politiska partiet Sverigedemokraterna att så blir fallet.

När det gäller en svensk partiledares betydelse för sitt parti, finns det bara en enda sådan som kan jämföras med Jimmie Åkesson och det är Olof Palme. Olof Palme var partiledare i 17 år och Jimmie Åkesson har varit det i 15 år nu. Det viktigaste att förstå i sammanhanget är att Olof Palme, trots sitt internationella kändisskap, inte var lika viktig som partiledare för sitt parti Socialdemokraterna som Jimmie Åkesson varit och är för sitt parti Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas ledande företrädare, dess medlemmar och dess väljare bör ständigt ha detta i åtanke och därför förhålla sig och agera därefter. Övriga riksdagspartier kan byta partiledare utan att behöva tänka i dessa termer, som t.ex. Liberalerna nyligen och Socialdemokraterna snart, men Sverigedemokraterna lever i en helt egen värld i detta sammanhang. Det gäller för övrigt även i ett nordiskt eller europeiskt perspektiv.

 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/louise-erixon-vill-inte-ta-over-efter-jimmie

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s