De tyska kristdemokratiska partierna (CDU/CSU) måste precis som de svenska Moderaterna snart välja en tydlig väg framåt. Fortsatt velig småborgerlig låt-gå-politik, eller en ny offensiv nationalkonservativ framtidspolitik.

Mycket bra artikel, dock några korrigeringar.

”… Merkel ledare för ett blått parti, CDU/CSU; de konservativa …”

Merkel är inte ledare för CSU*, det är ett systerparti som för närvarande leds av Markus Söder. CSU ställer bara upp i val i Bayern, och har under lång tid tyvärr låtit sig ställas i skuggan av det större CDU. I takt med att CDU och Merkel tappar mark i tysk politik måste CSU bli mer markerat självständigt och framledes söka samarbete med AfD (vilket har stöd i den bayerska väljarkåren) i takt med att detta partis styrka växer. Ingen av CDU, CSU, SPD eller övriga tyska partier har någon motsvarighet till AfD:s Alice Weidel när det gäller slagfärdig intelligens, briljant stringens, excellent retorik eller självlysande karisma. Detta kommer på sikt att ge AfD först riktigt genomslag och sedan ett dominerande inflytande under samverkan med andra nationalkonservativa krafter.

När allt detta har hänt i Tyskland (osäkert hur lång tid det tar, men kommer påskyndas av landets gradvis försämrade ekonomi och den annalkande djupa lågkonjunkturen), bör det konservativa blocket i Sverige sträva efter att närma sig Tyskland och det fria Storbritannien och distansera sig från Bryssel.

* Under sina glansdagar med den superkarismatiske och enormt dynamiske Franz Josef Strauss (1915-1988), även kallad Der Kaiser, som partiledare 1962-1988 hade CSU en självständighet i valalliansen med CDU som partiet åter borde sträva efter. Den enorma bristen på riktiga personligheter i europeisk politik gäller tyvärr även i Bayern, men hoppas kan man ju.

https://suntfornuft.space/varlden/europa/tyskland/i-sommar-kan-tyskland-byta-ledarskap-kanske-det-viktigaste-som-hant-eu-pa-20-ar-blir-det-fel-sa-riskerar-sverige-ett-grazonslage/?fbclid=IwAR04jcFPImzlBiQxkNOWgees0POxfoB9B9x7hvrOSyyl-kRkhuSdXa-46ow

 

Strauß

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s