”Det välfärdsindustriella komplexet” är ett folkfientligt projekt.

Naturligtvis är det inte P. E. som tänker fel här, utan svensk samhällsdebatt och det offentliga Sverige som, inte bara tänker fel, utan som är helt ute och cyklar.

Redan ett komplex som omfattar 9 % av BNP är ett allvarligt problem för en stat, men ett komplex som omfattar 40 % av BNP är en systemhotande fara av första klass för en nation. Vem som helst begriper ju att ett samhälle där ena halvan av befolkningen betalar den andra halvans löner inte kan överleva på sikt, inte ens vid ett 100-procentigt skatteuttag. Den s.k. svenska modellen är en, inte bara dödfödd idé, utan en dödsmärkt och mycket svårt feltänkt samhällsmodell.

Vad vänstervridna flumfilosofer som Göran Rosenberg, Daniel Suhonen och Kjell Rautio inte begriper är att man inte kan lyfta ur en spets i en järntriangel och sedan kalla den för ett komplex. Komplex kan man inte tala om förrän alla tre komponenterna är samlade i ett begrepp som t.ex. VIK, som är ett komplex av flerkomponenttyp. Vinstdrivande företag inom vård och skola är bara ett intresse.

Intressant är att mannen som varnade för det militärindustriella komplexet själv var militär. Han kunde alltså hålla isär det allmänna bästa från sitt eget intresse, men så var han heller inte politiker.

General of the Army Dwight D. ”Ike” Eisenhower var som sagts militär och sedermera USA:s 34:e president.

USA:s 45:e president Donald J. Trump är heller inte politiker utan affärsman.

DET GODA SAMHÄLLET

OPINION Den här texten är inte så kul men den är träaktigt nyttig. Om man vill bli bra så måste man träna. I det avseendet är det ingen skillnad mellan golfaren som står i timmar och tränar puttar på en övningsgreen, bridgespelaren som får hjälp med frågebudet fyra sang av den artificiella intelligensen på Bridge Baron och den samhällsanalytiker som vill vässa sina begrepp för att bättre förstå sig på samtiden. Det är bara gnet, gnet, gnet.

Visa originalinlägg 611 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s