Palmesamhället – en varnagel för alla tider.

En mycket bra artikel över Sveriges väg från den frie individens goda bastion till tvångets socialistiska Gulag-arkipelag.

En sak som dock måste korrigeras är historieprofessorn Kjell Östberg påstående

”arvet efter 1900-talets främste svenske politiker”.

Olof Palme är inte den politikern. Under sina tjugotre år som partiordförande och statsminister lade Tage Erlander grunden till och utformade sitt partis grepp om den svenska staten och dess statsförvaltning. I fråga om livsgärning överträffar han vida de tre övriga kända ledarna under 1900-talet; Hjalmar Branting, Per Albin Hansson och Olof Palme, och då särskilt den sistnämnde.

Olof Palmes ryktbarhet, såväl i hemlandet som i utlandet, beror helt och hållet på den image han lyckades bygga upp kring sin person genom spektakulär vänskap, samarbete och icke-transparenta affärer med färggranna socialistiska aktörer som exempelvis Rajiv Gandhi, Fidel Castro och Yassir Arafat. Därtill kom också hans förmåga att utnyttja Förenta Nationerna för egna syften. Något exempel på bestående värde eller allmänpolitiska gärningar av det slag Erlander lyckades åstadkomma är betydligt svårare att hitta. Det som ovedersägligen kan fastslås för alla tider var hans enastående retoriska begåvning, som helt klart inte någon svensk politiker under 1900-talet kom i närheten av. Liksom inte heller hans egocentrering, illvilja, frenesi, killerinstinkt eller hämndlystnad.

Liksom i fallet med Palmeutredningen (i vidare mening än mordutredningen) är inte sista kapitlet om Olof Palmes liv och verksamhet under åren 1969-1986 skrivet än. Om man vill kan man jämföra med utgivningen, och beslagtagandet, av Aron Flams bok om Konungariket Sveriges förehavande under åren 1939-1945. Det tog sjuttiofem år.

Utredningen om mordet på Olof Palme är däremot nu nedlagd efter trettiofyra år. Tiden är kanske nu mogen för att utreda huruvida Olof Palme dog år 1986 på Sveavägen i Stockholm.

 

https://timbro.se/smedjan/folk-vantrivdes-i-palmesamhallet/?mc_cid=69c72abbb5&mc_eid=0168a1401d

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s