Den ekonomiska samhällsmoralen.

Bolsjevikerna brukar ibland skrika om begreppet ”övervinster”. En sak är dock helt klar. Om ett företag utan vidare har råd att betala fyrtio miljarder svenska kronor (40 000 000 000 SEK) i böter, då är det något otillbörligt i deras företagsekonomi.

Den internationella läkemedelsindustrin vet att världens befolkning är starkt beroende av deras produkter när den blir sjuk. Det bör dock inte betyda att den industrin ska hugga guldtackor med dubbelaxade yxor bara för det. Det bör därför ankomma på staterna att reglera denna marknad och hålla denna rovdjurskapitalism i öronen. Inte med Vladimir Lenins socialistiska metoder, utan med Otto von Bismarcks starka nationalstats fasta och rättvisa hand. Det är sannerligen inte bara bolsjevikerna som har lösningar på samhällsproblem.

Läkemedelsindustrins ägare kan inte hjälpa att de är så patologiskt profithungriga, men generalfelet här är att de tillåts härja fritt på marknaden. Orsaken till detta är helt enkelt att staterna och dess myndigheter, exempelvis Förenta Staterna och Sverige, är gravt anfrätta av korruption på alla plan – politiskt, förvaltningsmässigt och samhällsekonomiskt.

Detta stora och farliga samhällsproblem är mycket svårt att komma åt enbart med hjälp av lagstiftning. Det allra bästa sättet är om hela statsförvaltningen besjälas av en hög moral, men det kommer den politiska sfären, till följd av sin karaktär, aldrig att åstadkomma. Det kan bara civilsamhällets medborgare genomdriva med tvång i allmänna val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s