Engelbrekt Engelbrektsson

Det är alltid viktigt att ta del av vederhäftiga folklivsskildringar och historieskrivningar inte minst i vår tid. Man får dock aldrig glömma bort att det är enskilda individer som format nationens framväxt och rikets historia. Vi som lever i Sverige idag lider under en nästan enväldig statsmakt representerad av ett litet fåtal individer, vilka går avsevärt längre i sin ambition att styra, ställa och diktera för gemene man inte bara vad denne ska göra utan också vad denne ska tänka och tycka, och detta i avsevärt vidare utsträckning än någon tidigare svensk härskare.

Den historiske svenske gestalt vi har störst behov av att luta oss emot är utan tvekan rikshövitsmannen Engelbrekt Engelbrektsson. En man ståndaktig i tanke och handlingskraftig i gärning.

DET GODA SAMHÄLLET

Mohamed Omar

I romanen Maj: en kärlek 1998 skildrar Jan Myrdal den stormande passionen mellan sitt 24-årige alter ego och den sex år yngre Maj. Det är 1950-tal och huvudpersonen blir rådd att läsa Alfred Kämpes bok Svenska allmogens frihetsstrider. Den har jag, svarar han.

Han håller själv på att skriva en bok och ringer Maj för att dela med sig av sina tankar. ”Men hur går det med det viktiga?” frågar Maj. ”Har du skaffat en ordentlig bostad ännu?” Det hade han inte.

I en artikel tidskriften Folket i Bild/Kulturfront nr 21/1974 nämner Myrdal Alfred Kämpes bok igen. Han skriver att ”vi”, det vill säga arbetarrörelsen som han ser sig som en del av, har en annan litterär tradition.

Visa originalinlägg 359 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s