Det svenska borgerliga modet.*

”Sådär höll det på. Människor tycker om att sitta i grupp och framföra förutsägbara uppfattningar som alla delar. Det kallas att ha trevligt.”

Det småborgerliga varats olidliga lätthet kommer aldrig att skapa någon politisk medvetenhet, aldrig uppväcka någon handlingskraft, aldrig forma sin egen väg till inflytande, aldrig möta risker med beslutsamhet, aldrig svara på hot med att spänna sin båge, aldrig forma sin mening, aldrig ta ställning och aldrig visa mod.

Detta faktum är den huvudsakliga orsaken till misslyckandet för de svenska icke-socialistiska politiska krafterna i Sverige alltsedan mellankrigstiden. Ju förr vi inser detta, ju lättare kommer det att gå att förändra sakernas tillstånd idag. En annan sak är att det också tillkommit en tredje kraft i svensk politik sedan dess.

Sverigedemokraterna tillhör en delvis annan politisk skala, men kan inte sägas vara varken socialistiska eller strikt borgerliga. De har dock en storlek idag, och troligen en större framöver, som gör att svensk borgerlighet måste förhålla sig tydliga till dem. Det betyder att borgerligheten raskt måste inse att man måste ha ett förtroendefullt samarbete med Sd om man vill erövra regeringsmakten.

Då måste det i vardande nya svenska högerblocket också ta ställning och börja prioritera svenskarna, den svenska nationen och den svenska statens primära uppgifter på ett ansvarsfullt sätt. Borgerliga politiker har inte förmått det sedan Arvid Lindmans tid, undantaget greve Ian Wachtmeister.

* En medveten dubbeltydighet som avser såväl det svenska borgerskapets mode som dess mod.

DET GODA SAMHÄLLET

Patrik Engellau

Även banala saker kan vara svårbegripliga. Just nu funderar jag över hur djupt moderiktiga, politiskt korrekta idéer sitter i folks skallar. Sitter de fastvuxna i hjärnbarken eller kan de bytas som när man tar på sig en ny skjorta?

Funderingen föranleds av att jag häromdagen var på en fin middagsbjudning och såklart kom i samtal med bordsgrannarna. Bordsgrannarna var väluppfostrade och högt utbildade och visste hur det ligger till med världen. En bordsgranne förklarade att problemet med migrationen inte är migrationen utan att Sverige är så urbota dåligt på att integrera migranter. En annan utvecklade resonemanget med observationen att det minsann inte är första gången västerlandet förtrycker och missaktar folk från andra kulturer och kontinenter. Vad menar du? frågade jag.

Visa originalinlägg 669 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s