Finlands nya regeringskoncept.

Ja, det ser inte så betryggande ut för Finland. Den nya regeringen består av tolv kvinnor och sju män och har en extremt låg medelålder.

De som avviker till det bättre i fråga om kön och ålder är utrikesminister Pekka Haavisto, 61 och försvarsminister Antti Kaikkonen, 45.

Den fortsatta utvecklingen får visa hur lyckat konceptet är.

Det vi inte får glömma bort i sammanhanget är att Finland, till skillnad från Sverige, har en statschef med makt och politisk inflytande. Republikens president är en man som heter Sauli Niinistö och är 71 år gammal. Enligt min mening utgör han en trygghet och en säkerhet för Finland.

Finland har en speciell geopolitisk situation, och därför är det tryggt att veta att Kommendören för Finlands försvarsmakt (motsvarande vår ÖB), General Jarmo Lindberg, 60 varken är ung eller kvinna.

 

General Jarmo Lindberg

DET GODA SAMHÄLLET

Eric Erfors

Finland har fått världens yngsta statsminister, socialdemokraten Sanna Marin, 34 år.

Finansminister blir Centerns partiordförande Katri Kulmuni, 32. I regeringskoalitionen ingår även Vänsterförbundet vars ordförande Li Andersson är också 34 år. Vidare deltar De Gröna med partiledaren Maria Ohisalo 34 och som vanligt Svenska Folkpartiet vars partiledare heter Anna-Maja Henriksson. Hon sticker ut, då hon nämligen har fyllt hela 55 år. Samtliga fem partiledare är alltså kvinnor och fyra av fem är under 35 år.

Visa originalinlägg 781 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s