Tillvaron rymmer fler klarheter än oklarheter.

Oklarheten i filosofen Wittgenstein skriverier behöver inte vara av den art som Tegnér syftade på i sina bevingade ord ”… det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta …”, ty en sådan syn kan bero på att den ligger i betraktarens öga.

Detta betyder inte att man inte kan diskutera det man tycker är oklart eller som man tror sig inte kunna förstå. Det har att göra med den omvända maximen ”genom insikt vinnes kunskap”, eller som det uttrycks i Chico Marx’s lättfattliga axiom; ”Inte för att jag vet vad det handlar om, men det betyder ju inte att jag inte kan kommentera det.”

Det återgivna samtalet mellan Patrik och Anders, om orsaken till våra politikers oförmåga att lösa landets stora akuta problem, utmynnar i uppfattningen att politikerna inte kan ändra sig. Om de inte kan göra en så enkel sak som att ändra sig, då har man fog för att säga att människan är outgrundlig.

Om man däremot tror att det beror på att våra politiker är småsinta, näriga, egoistiska och därför i ordets grundläggande mening fattiga i anden, framstår ingenting i sammanhanget som särskilt märkvärdigt. Orsaken till problemen med våra politiker är då följande:

”Om ett antal människor är församlade hela dagar utan att deras samtal kommer att beröra vad rätt är, enär de har sin lust i att utveckla småslughetens idéer – sannerligen, de utgör ett svårt fall.”

[Samtalen med Konfucius – tolkade av Alf Henrikson och Hwang Tsu-Yü]

DET GODA SAMHÄLLET

Patrik Engellau

Filosofen Wittgenstein säger på ett berömt ställe som är fullt lika oklart som hans övriga skriverier att man måste tiga om det som man inte kan tala om. Vad kan man inte tala om? Själv har jag svårt att tala om filosofens utsaga eftersom jag inte förstår den, men kan jag inte diskutera den trots det 

Det är mycket förutom just detta som jag inte förstår men ändå inte underlåter att tala om. Exempelvis kan jag inte begripa varför Sverige inte stramar åt invandringen. Den leder till numera erkänt besvärliga sociala och ekonomiska problem men likafullt – och trots vad som påstås – ligger landet öppet. Varför gör de politiska beslutsfattarna på detta viset? 

Visa originalinlägg 561 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s